Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ryzyko czy samo zdrowie?

Ryzyko czy samo zdrowie?

O tym, że rybie mięso jest bardzo zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Wiedzą o tym lekarze, dietetycy oraz każdy młody rodzic. Już od dziecka uczono nas, że raz na tydzień trzeba zjeść posiłek z dodatkiem ryby. Jednak czy w dobie skażenia wód powierzchniowych nie powinniśmy się obawiać pewnych konsekwencji? Czy mięso z ryb, które żerowały w zanieczyszczonych jeziorach i stawach może być naprawdę zdrowe? Badania biochemiczne wykazują, że niektóre toksyny przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem. W mięśniach ryb, które jedzą skażony plankton, mogą odkładać się substancje szkodliwe. Jeżeli taki osobnik zostanie odłowiony w celach spożywczych, będzie stanowić zagrożenie. Czasem wystarczy zjeść jeden posiłek, aby ciężko zachorować. Jednak w większości przypadków trzeba regularnie dostarczać toksyn do organizmu, aby doszło do zatrucia. Jak uniknąć kłopotów, nie rezygnując z ulubionych potraw? Wystarczy zachować ostrożność i mądrze wybierać w sklepie. Niektóre gatunki ryb żyją tylko w czystych wodach, dlatego nie musimy się ich obawiać. Realnym zagrożeniem są filety z ryb egzotycznych, żyjących w azjatyckich zbiornikach wodnych. Warto również pamiętać o regule, że ryby słodkowodne są o wiele bezpieczniejsze od morskich. W jeziorach i stawach stężenie toksyn jest kilkanaście razy mniejsze, niż w morzu czy oceanie. Z reguły najwięcej metali ciężkich znajduje się w mięsie rekinów, mieczników i makreli.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: