Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ryby na stół

Ryby na stół

Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż stanowią podstawowy składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różny. Obecnie, w naszym kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod różnymi postaciami. Może to być tradycyjne danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, ale też ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to popularne potrawy ze śledzi solonych, których jest co najmniej tyle odmian, ile regionów . Właściwie każda osoba, która w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia. Dużo jada się sałatek śledziowych, a czasem świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się również ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wykwintnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, szczególnie ryby lepszych gatunków. Dawniej popularny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, ponieważ są one sztucznie hodowane i , jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze odpowiednio karmione. U co wrażliwszych konsumentów zjedzenie mięsa pangi powoduje odczyn alergiczny.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: