Jestes w: Strona glowna > Ryby > Rybołówstwo w Polsce

Rybołówstwo w Polsce

Z pewnością niejednokrotnie na naszym stole gościła wspaniale wypieczona ryba. Znalazła się ona tam po zakupieni jej w sklepie rybnym. Jednak jak ona tam trafiła? Otóż, dzięki rybołówstwie, czyli gałęzi gospodarki, która zajmuje się połowem ryb oraz innych zwierząt morskich takich jak: skorupiaków, mięczaków oraz roślin wodnych. Rybołówstwo jest praktykowane zarówno z morzach i oceanach jak i w mniejszych zbiornikach wodnych, takich jak rzeki i jeziora. Warto zwrócić uwagę na nasze krajowe polskie rybołówstwo. Wśród głównych portów rybackich w Polsce wymienia się takie miasta jak: Świnoujście, Dziwnów, Mrzeżyn, Dźwirzyn, Kołobrzeg, Darłów, Ustka, Rowy, Łeba, Gdańsk, Gdynia, Hel, Władysławowo oraz Jastarnia. Są to jednak tylko większe porty, gdyż ogólna ich liczba sięga pięćdziesięciu dziewięciu. Głównymi gatunkami poławianymi na Bałtyku są: szproty, dorsze (które można rozładowywać na wyżej wymienionych portach jeżeli ich masa łączna wynosi minimum siedemset pięćdziesiąt kilogramów; w innych przypadkach jest to zabronione), śledzie, łososie i trocie, flądry, sandacze, leszcze, okonie oraz płocie. W akwenach dalszych niż Morze Bałtyckie udział rybołówstwa polskiego jest znacznie mniejszy niż jeszcze dwadzieścia lat temu. Jest to spowodowane tym, iż w tym czasie zamknięto aż dwa z trzech największych w kraju przedsiębiorstw połowowych: „Gryfu” w Szczecinie oraz „Odry” w Świnoujściu.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: