Jestes w: Strona glowna > Ryby > Rybne roladki na obiad

Rybne roladki na obiad

Jako danie obiadowe proponuję przygotowanie rybnych roladek. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali 4 filetów z dorsza, z których każdy waży około 200 g, 8 plasterków boczku, 200 g sera gouda, 100 g 18% śmietany, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, po 2 łyżki musztardy, koncentratu pomidorowego, mąki i masła, soku z 1/2 cytryny, pęczka koperku, 1 sałatkowego ogórka, pieprzu i soli. Filety solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Musztardę łączymy z koncentratem pomidorowym, smarujemy masą filety z ryby. 2/3 sera kroimy w paski, układamy na filetach i formujemy roladki. Każdą roladkę owijamy ciasno 2 plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rondla, podlewamy winem i rosołem i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na 10 minut przed końcem duszenia, dodajemy go do garnka z roladkami. Uduszone roladki wyjmujemy z sosu. Pozostały żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy ze śmietaną i wlewamy do rosołu, w którym dusiły się roladki. Zagotowujemy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek. Wkładamy roladki do sosu i podgrzewamy. Roladki podajemy z dodatkiem ziemniaków z wody lub z ugotowanym na sypko ryżem.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: