Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryby możemy przyrządzać na wiele sposobów, również grillować. Z ryb słodkowodnych możemy przygotować znakomite szaszłyki. Do przygotowania szaszłyków potrzebujemy 500 g słodkowodnej ryby oraz następujących składników do przygotowania marynaty: 50 ml oleju, 50 ml wódki, cytrynę, 3 ząbki czosnku oraz po łyżce natki pietruszki i koperku. Rybę należy opłukać, bardzo dokładnie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy bardzo starannie wódkę, olej, łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, sól, pieprz i rozgniecione ząbki czosnku. Przygotowaną marynatą zalewamy przygotowane kawałki ryby i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Odcedzamy rybę z marynaty, kawałki ryby delikatnie oprószamy mąką. Kawałki ryby nabijamy na patyczki do szaszłyków i smażymy. Gotowe szaszłyki posypujemy posiekaną natką z pietruszki i koperkiem oraz z pokrojoną na ćwiartki cytryną. Szaszłyki możemy przygotować także z morskiej ryby. Do takich szaszłyków potrzebujemy 500 g filetów, 150 g pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 150 g papryki oraz cebulę, liść laurowy, cytrynę, 100 ml oleju, 2 łyżki natki z pietruszki. Rybę dzielimy na kawałki i zalewamy na 2 godziny marynatą. Umytą paprykę kroimy w paski, pomidorki na pół, a pieczarki w ćwiartki. Nadziewamy na zmianę kawałki ryby, pomidorki, pieczarki i paprykę. Szaszłyki możemy smażyć albo na tackach albo bezpośrednio na grillu. Do gotowych szaszłyków podajemy pokrojoną na ćwiartki cytrynę.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: