Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ryba gotowana po polsku

Ryba gotowana po polsku

Ryby należą do grupy produktów spożywczych o dużych walorach smakowych. Można przygotować z nich wiele niezwykle smakowitych potraw. Jedną z nich jest „ryba gotowana po polsku”. Do przygotowania ryby „po polsku” użyjemy 1000 g słodkowodnej ryby, 500 g mieszanych warzyw( możemy użyć pora, selera, marchwi i pietruszki), 150 g cebuli, 2 listków laurowych, kilku ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżek masła, 3 ugotowanych na twardo jajek oraz 2 łyżek posiekanej natki z pietruszki. Rybę myjemy, czyścimy i jeszcze raz dokładnie płuczemy. Oczyszczoną rybę kroimy w dzwonka lub pozostawiamy w całości. Jeżeli zdecydujemy się przygotować rybę w całości, to należy usunąć skrzela oraz oczy. Przyrządzając rybę w dzwonkach, usuwamy głowę. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w paski lub w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oczyszczone i pokrojone warzywa zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 min. Warzywa przeznaczone na wywar do gotowania ryby w całości warto od razu gotować w specjalnym, podłużnym garnku, który służy do gotowania ryb. Po kwadransie do wrzącego wywaru wkładamy rybę, dodajemy przyprawy i na wolnym ogniu gotujemy przez około 30 min. Po ugotowaniu rybę wykładamy na półmisek, obkładamy warzywami z wywaru i polewamy stopionym masłem. Potrawę posypujemy drobno pokrojonymi jajkami i natką z pietruszki. Rybę „po polsku” podajemy z ziemniakami „z wody”.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: