Jestes w: Strona glowna > Ryby > Roladki w cieście

Roladki w cieście

Z mięsa wędzonego łososia możemy przygotować wspaniałe roladki w cieście. Będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania ciasta: 5 jajek, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 40 g masła. Do przygotowania farszu potrzebujemy 150 g plastrów wędzonego łososia, 800 g świeżego szpinaku, szklankę śmietany 18%, łyżki masła, ząbka czosnku i gałki muszkatołowej. Będziemy także potrzebować cebuli, 500 g pomidorów, pieprzu, soli i gałązki świeżej kolendry. Przygotowujemy sos: sparzamy wrzącą wodą pomidory i obieramy je ze skórki. Obrane pomidory kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy cebulę, siekamy kolendrę. Wszystkie składniki łączymy razem, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę. Oczyszczony szpinak wrzucamy na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzamy i siekamy. Obieramy i kroimy czosnek, a następnie dusimy go z dodatkiem tłuszczu i dodajemy do szpinaku. Dodajemy do szpinaku 1/2 szklanki śmietany, mieszamy doprawiamy do smaku solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Mikserem ubijamy jajka, do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz stopione, zimne masło, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 10 min. Gorące ciasto smarujemy pozostałą śmietaną, układamy łososia i szpinak. Zwijamy w roladę i zapiekamy przez 5 minut. Pokrojoną na plastry roladę podajemy z zimnym sosem chrzanowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: