Jestes w: Strona glowna > Ryby > Rolada z ryby morskiej

Rolada z ryby morskiej

Z mięsa ryb morskich można przygotować wiele smacznych potraw, w tym również rolady. Do przygotowania tej rolady potrzebujemy 1000 g filetów z morskiej ryby, 3 cebul, 2 czerstwych bułek, 2 jajek, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżek tłuszczu, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liścia laurowego, natki z pietruszki, soli, pieprzu, łyżki soku z buraków. Potrzebujemy także następujący składników do przygotowania sosu: 1 żółtka, szklanki oleju, łyżki musztardy, 2 posiekanych w kostkę ogórków kiszonych, 3 łyżek pokrojonych w kostkę marynowanych grzybków, 2 jajek na twardo i maggi. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, namoczoną odciskamy i mielimy razem z rozmrożonymi częściowo filetami oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i sok z buraków. Dokładnie wyrabiamy i formujemy wałek. Lnianą ściereczkę smarujemy tłuszczem i układamy na niej gotowy wałek. Ciasno zwijamy, a końce ściereczki zawiązujemy. W płaskim, dużym rondlu gotujemy wodę z dodatkiem przypraw, soli i pieprzu. Do wrzącej wody wkładamy roladę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 60 min. Roladę studzimy w wywarze. Robimy majonez, do którego dodajemy pokrojone ogórki i grzybki. Sos doprawiamy do smaku. Wystudzoną roladę odwijamy, kroimy w plastry i układamy na półmisku tak, aby jeden plaster opierał się o drugi. Roladę polewamy sosem i dekorujemy pokrojonymi jajkami oraz natką pietruszki.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: