Jestes w: Strona glowna > Ryby > Pyszny pasztet z ryby

Pyszny pasztet z ryby

Ryby możemy smażyć, gotować, grillować, a nawet przygotować z nich pasztet. Do przygotowania rybnego pasztetu potrzebujemy 400 g świeżego łososia, 100 g wędzonego łososia, 800 g halibuta, 3 jajka, szklanki słodkiej śmietanki, pęczek koperku, pieprzu, soli, cytryny oraz tłuszczu do posmarowania formy do pieczenia. Z mięsa łososia wycinamy płaski kawałek mięsa, z halibuta ostrym nożem oddzielamy skórę. Oba rodzaje ryb zamrażamy. Ubijamy jajka, a następnie miksujemy je ze śmietanką. Otrzymaną masę śmietanowo-jajeczną dzielimy na 2 części. Do jednej części masy dodajemy mięso z halibuta i natkę z pietruszki, miksujemy. Do drugiej części masy dodajemy pozostałe po odcięciu mięso łososia. Obie masy odstawiamy w chłodne miejsce. Formę do pieczenia (możemy użyć keksówki) smarujemy tłuszczem. W formie układamy masę, do której dodaliśmy mięso halibuta i natkę z pietruszki. Na masie układamy odcięte mięso z łososia. Przykrywamy je masą z dodatkiem łososia. Gotowy pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez godzinę. Gotowy pasztet ozdabiamy plastrami wędzonego łososia oraz plasterkami cytryny. Z podanej ilości składników otrzymamy około 15 porcji. Jeżeli potrzebujemy większą ilość porcji, musimy proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich składników. Pasztet z dodatkiem łososia jest bardzo smaczny i zdrowy, a zarazem efektowny. Jedna porcja tego pasztetu ma tylko 190 kcal.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: