Jestes w: Strona glowna > Ryby > Przyrządzanie na grillu

Przyrządzanie na grillu

Ryby znakomicie nadają się do przyrządzania na grillu. Na spotkanie przy grillu proponuję przygotować filety z morskiej ryby z dodatkiem aromatycznych ziół. Do przygotowania potrawy potrzebujemy (porcja dla jednej osoby. W zależności od liczby osób, odpowiednio zwiększamy potrzebną ilość filetów i pozostałych składników) 200 g filetów z łososia, 3 pieczarek, 1 pomidora, 1 cytryny, 1 cebulki szalotki, ząbka czosnku, kawałek bulwy kopru włoskiego, 2 łyżki posiekanych ziół (możemy użyć koperku, natki pietruszki, bazylii), soli, pieprzu i 30 g oleju. Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sparzamy wrzącą wodą pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę. Płuczemy i osuszamy pieczarki, a następnie kroimy je w plasterki. Oczyszczony koper włoski kroimy w paski. Obieramy szalotkę i czosnek, drobno siekamy dodając niewielką ilość soli. Przygotowane warzywa mieszamy z oliwą, dodajemy do filetów z ryby. Kawałek folii aluminiowej smarujemy (stronę błyszczącą) pozostałą oliwą, układamy na niej rybę oraz warzywa. Posypujemy solą, pieprzem oraz drobno posiekanymi ziołami. Folię luźno zawijamy, brzegi folii zaginamy szczelnie. Przygotowane pakieciki pieczemy od 15 do 20 minut. Gotowe ryby możemy podać z dodatkiem ziemniaków, gotowanego na sypko ryżu lub z upieczonymi na grillu kromkami chleba. Taki sposób przygotowania ryby sprawi, że ryba będzie miała smak duszonej ryby.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: