Jestes w: Strona glowna > Ryby > Potrawy ze świeżych ryb

Potrawy ze świeżych ryb

Przed przyrządzeniem potraw ze świeżych ryb musimy je oczywiście odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności ze świeżych ryb należy usunąć łuski. Ułatwimy sobie pracę, zanurzając rybę na chwilę w gorącej wodzie. Kiedy ryba jest już oczyszczona z łusek, obcinamy płetwy i usuwamy z ryby wnętrzności. Warto wiedzieć, że ryba posypana przed sprawianiem solą, nie wyślizguje się z ręki. Rybę po usunięciu wnętrzności myjemy, a następnie filetujemy. Filetowanie ryby polega na oddzieleniu mięsa ryby od kręgosłupa i ości. Niektóre ryby mają grubą skórę, w takim przypadku należy tę skórę oddzielić od mięsa. Tak przygotowaną rybę możemy już smażyć lub gotować. Ryby smażymy podzielone na kawałki lub w całości. Zanim przystąpimy do smażenia świeżych ryb, schładzamy ich mięso w lodówce. Ryby możemy smażyć po uprzednim ich opanierowaniu w mące, jajku i tartej bułce. Zamiast tartej bułki do panierowania ryb możemy użyć pokruszonych orzechów lub sezamu. Rybę smażymy do zrumienienia z każdej strony, a następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy rybę. Zamiast rybę dosmażać, możemy dopiec ją w piekarniku. Ryby możemy gotować podzieloną na dzwonka lub w całości. Do gotowania ryb o ostrym i intensywnym zapachu możemy dodać 5 łyżek octu. Dodatek octu zapobiegnie także rozpadnięciu się ryby. Ryby możemy gotować w wywarze z jarzyn lub w wodzie. Gotowaną w całości rybę możemy przed gotowaniem obwiązać nicią.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: