Jestes w: Strona glowna > Ryby > Pieczona rolada rybna

Pieczona rolada rybna

Rolady kojarzą nam się najczęściej z wypiekami, ale rolady możemy również przygotować z mięs lub ryb. Do przygotowania pieczonej rolady rybnej potrzebujemy 800 g filetów z ryby, 1/2 szklanki mleka, 2 cebule, 20 g tłuszczu, 20 g kaszy manny, czerstwej bułki, 50 g bułki tartej, 1/2 szklanki 18% śmietany, 60 g tłuszczu do pieczenia rolady, soli, pieprzu i natki pietruszki. Rozmrażamy częściowo rybne filety. Obieramy, kroimy w kostkę cebulę i dusimy ją na tłuszczu. Częściowo rozmrożone filety mielimy dwukrotnie w maszynce z dodatkiem namoczonej w mleku i odciśniętej bułki oraz z wcześniej uduszoną cebulą. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, kaszę mannę oraz 4 łyżki wody. Całość starannie mieszamy, formujemy na blacie wysypanym tartą bułką podłużny wałek. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i układamy na nim przygotowany wałek. Polewamy go roztopionym tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. W trakcie pieczenia podlewamy roladę wytwarzającym się w trakcie pieczenia sosem lub wodą. Pod koniec pieczenia lekko solimy śmietanę i wlewamy ją do brytfanki. Upieczoną roladę układamy na półmisku, kroimy w ukośne plastry o grubości 1 cm i polewamy sosem. Roladę podajemy z ziemniakami i dowolną surówką. Roladę możemy także piec zawiniętą w folię aluminiową. Wtedy upieczoną roladę odwijamy z folii, polewamy śmietaną i krótko zapiekamy. Podajemy tak samo jak wyżej. Rolada jest smaczna również z sosem chrzanowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: