Jestes w: Strona glowna > Ryby > Łosoś w sosie cebulowym

Łosoś w sosie cebulowym

Wśród wielu przepisów na potrawy z ryb warto polecić przepis na łososia w sosie cebulowym. Do przygotowania łososia w sosie cebulowym potrzebujemy 1000 g łososia, 200 g cebuli, 1,5 szklanki białego wytrawnego wina, soku i skórki z cytryny, 4 łyżek masła, łyżeczki mąki ziemniaczanej, soli, pieprzu i cukru do smaku oraz kilku gałązek koperku. Łososia kroimy w dzwonka, nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 1/2 godziny. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę. Na patelni rozgrzewamy połowę podanej w przepisie ilości masła, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula będzie szklista. Wtedy dodajemy do niej otartą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy, a następnie dodajemy 1 szklankę wina. Cebulę przykrywamy i dusimy prze 15 minut. Dzwonka z łososia układamy na żaroodpornym półmisku, polewamy pozostałym, stopionym masłem oraz winem, przykrywamy i dusimy 20 minut. Uduszoną cebulę miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Przetartą cebulę mocno podgrzewamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w zimnej, przegotowanej wodzie i wlewamy do sosu, doprowadzamy do zagotowania. Sosem polewamy rybę i wstawiamy na kwadrans do uprzednio nagrzanego piekarnika. Gotową rybę dekorujemy gałązkami koperku. Łososia w cebulowym sosie możemy podać z ziemniakami z wody lub z makaronem łazanki. Danie to możemy podać jako danie obiadowe.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: