Jestes w: Strona glowna > Ryby > Kawior, czyli ikra ryb

Kawior, czyli ikra ryb

Jaja, a dokładniej ikra ryb jesiotrowatych jest niezwykłym i bardzo cenionym przysmakiem ludzi na całym świecie. Ten smakołyk pochodzi od ryb jesiotrowatych (kawior czarny, rosyjski), ryb łososiowatych (kawior czerwony) a także dorszowatych (kawior norweski). Co ciekawe, kawiorem sa nazywane także jaja ślimaków, czyli tak zwany kawior ślimaczy. Wyróżnia się aż cztery rodzaje kawioru czarnego: kawior z bieługi, kawior z jesiotra zachodniego, kawior z siewrugi, oraz kawior ze sterleta. Oprócz wyżej wymienionych rodzajów kawioru istnieje także kawior złocisty pochodzący z pstrągów oraz sztucznie barwiona ikra taszy będąca niestety jedynie imitacją kawioru. W stu gramach kawioru znajduje się aż dwieście miligramów sodu i aż dziewięćdziesiąt miligramów fosforu. Przekłada się to na dwieście osiemdziesiąt kalorii w stu gramach kawioru czarnego i dwieście siedemdziesiąt kalorii w stu gramach kawioru czerwonego. Zazwyczaj podaje się go schłodzonego na tostach z masłem bądź też z blinami. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że aby kawior utrzymał swoje wartości smakowe nie może być na pieczywie rozsmarowywany a jedynie nakładany. Do najlepszych dodatków do kawioru należą: schłodzona wódka, koniak, szampan (kawior czarny) lub białe wino (kawior czerwony). Historia kawioru sięga wieku XII, kiedy to Iwan IV postanowił na stałe wprowadzić kawior do jadłospisu Kremla. Warto także zauważyć, iż w XVIII połów jesiotra oraz produkcja kawioru stanowiła monopol państwowy zlokalizowany w Rosji. W dzisiejszych czasach w produkcji kawioru prym wiodą Stany Zjednoczone, które produkują cztery i pół tysiąca kilogramów kawioru z jesiotra białego rocznie.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: