Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ikra, czyli jaja ryb

Ikra, czyli jaja ryb

Ikrą nazywa się jaja znoszone przez ryby, a dokładniej ich komórki jajowe. Ich funkcje i budowa nie różni się w zasadzie od jaj innych zwierząt. Zasadniczą różnica jest w tym przypadku to, iż ikra posiada znacznie więcej żółtka w porównaniu do jaj pozostałych zwierząt z innych grup. Słowo „ikra” jest także używane w odniesieniu do jaj niektórych przedstawicieli stawonogów, mięczaków oaz szkarłupni. W skład ikry wchodzi ogromna liczba komórek jajowych. Taka pojedyncza komórka składa się z jądra, cytoplazmy, dużej ilości żółtka a także osłony jajowej okalającej komórkę od zewnątrz. To właśnie ta ostatnia decyduje o kształcie komórki, jego wyglądzie oraz twardości. Na wielość jaja oraz jego pływalność ma wpływ jakość żółtka. Jego ilość natomiast wpływa na szybkość i sposób bruzdkowania. Warto także wiedzieć, iż istnieją dwa typy osłon jajowych. Pierwszym z nich są błony natomiast drugim skorupy, wytwarzane jedynie u spodoustych. Największe jaja sięgają dziesięciu centymetrów i należą do gatunków chrzęstnoszkieletowych. Najmniejsze okazy nie przekraczają centymetra i są dziełem większość ryb kostnoszkieletowych. Istotnym faktem, jest to, iż kra zawiera w sobie krople tłuszczu, który pozwala na unoszenie się jej w określonej warstwie wody. Taką ikrę nazywa się ikrą pelagiczną. Innym rodzajem jest ikra demersalna – jest ona cięższa od wody, przez co obada na dno zbiorników wodnych, gdzie się spokojnie rozwija. Trzecim rodzajem ikry jest ikra kleista, o lepiej budowie błony jajowej, dzięki której łatwo przykleja się do elementów roślinnych bądź innych przedmiotów.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: