Jestes w: Strona glowna > Ryby > Ciekawy przepis na wigilijnego karpia

Ciekawy przepis na wigilijnego karpia

Ile domów tyle tradycji świątecznych. Jedną z podstawowych potraw, które można znaleźć na polskim, wigilijnym stole jest karp. Do przyrządzenia tej ryby potrzebujemy na pewno soku z cytryny, mąki pszennej, jajek (najlepiej dwóch lub trzech), bułki tartej, oraz oczywiście oleju do smażenia i przypraw. Na początek trzeba zająć się karpiem. Należy pozbyć się łusek, wypatroszyć z wnętrzności, opłukać dokładnie i w miarę możliwości osuszyć. Do potrawy potrzebna nam tylko tusza – głowę, ogon i płetwy należy odciąć w całości. Części ryby można pokroić na różnego kształtu kawałki, najlepiej jednak by były one podobnej wielkości. Dobrze sprawują się dzwonki. Bardzo ważny jest sok z cytryny. Skropienie karpia jest podstawą smacznej potrawy. Całą tuszę należy doprawić według własnego uznania, ważne jest jednak by smaki się równoważyły. Dwudziestoczterogodzinne leżakowanie w lodówce poprawia smak i jest w tym przypadku niezaprzeczalnie potrzebne. Zimne kawałeczki należy obtoczyć w mące, jajkach i bułce tartej. Olej mocno rozgrzać. Karpia smażyć z dwóch stron, pamiętając o tym by miał on złocisty kolor. Przydaje się w tym momencie papierowy ręcznik, który dobrze pochłania nadmiar tłuszczu. Podanie jest dowolne, ale karp dobrze wygląda na dużym półmisku ozdobionym cytryną i czymś w świeżym, zielonym kolorze. Tak przygotowaną potrawę możemy stawiać na stół, pamiętając o tym, że karp powinien zajmować centralne miejsce. Życzymy smacznego.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: